4REEL met Keltische, Ierse Muziek

Zondagmiddag 22 januari 2023
Aanvang 16.00 uur
Entree € 10,00 inclusief de koffie en 1 drankje
Aanmelden info@cultuurschuur.nl

Een optreden van 4Reel is een belevenis. Swingende songs, aangrijpende ballads en harde shanties worden afgewisseld door instrumentals, soms virtuoos, soms gevoelig. Daar staat de kwaliteit van de muzikanten en het instrumentarium van de band voor: de opvallende draailier, nyckelharpa en viola d’amore, begeleid door bouzouki, accordeon of gitaar en gebouwd op een imposant contrabas-fundament.

Keltische en vooral Ierse muziek gaat verder dan de bekende “pub-songs”. Een paar nummers van 4Reel zullen liefhebbers hiervan zeker bekend voorkomen, maar de band kiest vooral voor nummers die meer recht doen aan meerdere aspecten van de Keltische cultuur en die zeker niet minder mooi of interessant zijn.

Het hele optreden wordt doorvlochten met anekdotes, indringende verhalen en verbale knipogen. Maar voorop staat de passie van de bandleden in de zang en het instrumentale spel. 4Reel beheerst het vak en geeft de muziek tegelijk een hoogst eigen lading mee.

Vier muzikanten, 8 instrumenten, meerstemmige zang en een grote liefde voor Keltische muziek. Dat is in het kort waar 4Reel voor staat.

Alieke Verburg is de expressieve frontvrouw van 4Reel, en de jongste van de ploeg. Ze was dan ook al heel vroeg met muziek bezig; ze leerde als kind zichzelf orgel spelen – op haar zesde! Veel andere instrumenten volgden: panfluit, tinwhistles. Ook de draailier kwam daarbij, en dat bijzondere instrument geeft 4Reel een onvervalst eigen, krachtig geluid.
Vanaf 2015 trok Alieke met diverse ensembles door fantasy-evenementen, kasteelfeesten en historische festivals. Ze ontwikkelde zich tot een vertellende, levendige zangeres. En tot de centrale spil van 4Reel!

Binnen 4Reel is Leo de Kruis de gangmaker en het “cement” van de groep. Leo heeft een lang muzikaal verleden met veel ensembles. Waar overigens steeds min of meer dezelfde muzikanten in actief waren maar in uiteenlopende genres. Niet alleen door zijn instrumenten (flatback bouzouki, accordeon en gitaar) is Leo de steunpilaar van 4Reel, maar ook door zijn fabelachtige kennis van de muziekwereld. En door zijn niet aflatende stroom ideeën!

Lonneke Knegtel is de energieke contrabassiste van 4Reel. Zo lang als ze zich ook maar kan herinneren speelt ze in bandjes. Jarenlang legde ze zich toe op klassiek gitaarspel, maar opeens was daar de bas. Daarmee is ze het swingende, stoere fundament van 4Reel.

Jos Koning – te horen in 65 albums, van Rowwen Hèze tot Camerata Trajectina. Actief geweest in 26 ensembles waarvan het merendeel al jaren niet meer bestaat. Deze muzikale duizendpoot was decennia lang beroeps-strijker, stapte op z’n ouwe dag nog over van viool naar de Zweedse nyckelharpa en de viola d’amore. Woonde in Ierland, Zweden en Duitsland maar is al een tijd weer terug in Nederland.