GOTT FOLK, Zweedse Muziek

Zondagmiddag 25 februari 2024
Aanvang 16.00, zaal open 15.30 uur
Entree € 10,00 incl. koffie en 1 drankje
Aanmelden info@cultuurschuur.nl


Sinds een jaar is Gott Folk! (Holländsk spelmansduo) actief op de Nederlandse (en Duitse en Belgische) podia.

De twee doorgewinterde, maar nog steeds zeer enthousiaste muzikanten zochten naar de mooiste instrumentale stukken uit Zweden, naar (vooral) zeemansliedjes , soms vol drama, soms zeer hilarisch, en arrangeerden al dit fraais op een bijzonder originele manier.

Nu, na een jaar op de bühne blijkt dat deze formule uitstekend werkt.

Omdat Gott Folk! zich richt op een Nederlandstalig publiek zijn de liedjes vaak tweetalig, Jos zingt de Zweedse teksten en Leo doet dat met de Nederlandse vertaling, zo gaat niets van de tekst verloren.

In het instrumentale repertoire zijn uiteraard veel polska’s (nee, geen polka’s), dat zijn stukken in 3/4 maat, maar geen wals. Ook gånglåtar, walsen en andere dansmelodieën passeren de revue, altijd met inventieve arrangementen.

Als je daar dan ook nog de boeiende verhalen die Jos kan vertellen over zijn tijd in Zweden en over de achtergronden van de nummers is het duidelijk dat een avond Gott Folk! een bijzondere ervaring is.

De mensen achter Gott Folk! zijn Jos Koning en Leo de Kruis.
Mocht Jos’ naam bekend klinken: Jos was al in de jaren ’70 één van de centrale muzikanten in de Nederlandse folk. Hij bespeelt nu met veel passie de Zweedse nyckelharpa, de magische “sleutel-viool” met een klank die je direct meeneemt naar kristalheldere meren en beken en de eindeloze bossen. Jos woonde 15 jaar (part-time) in Zweden en kent de taal, cultuur en muziek als geen ander

In Leo de Kruis vond Jos zijn ideale muziekpartner. Inventief begeleidend en solerend op de Ierse bouzouki en op een accordeon die klinkt als een kerkorgel. Leo is al sinds de jaren ’70 semiprofessioneel folkmuzikant.

Website: www.gottfolk.nl