Henk de Kat & Band met Louisiana Blues, Cajun en Afrika Jive

Zaterdagavond 21 december 2019
Aanvang 20.30 uur
Entree € 10,= inclusief de koffie
Aanmelden: wenselijk bij info@cultuurschuur.nl 

Foto: Bert Lek

Blues-accordeonist Henk de Kat uit Delft keert, na een stilte-periode wegens persoonlijke omstandigheden, terug in de Cultuurschuur, waar hij eerder met zijn band een aantal steeds zeer enthousiast ontvangen concerten gaf.

Van de partij zijn ook weer Hans de Vries, grootmeester op de bluesharp (mondharmonica), en jazzdrummer Jeroen Elfferich.

Nieuw in de gelederen is Ferdinand Bakker, voorman van de vroegere cultband Alquin. Destijds werd hij door muziekblad Oor uitgeroepen tot ‘Beste gitarist van Nederland’. Nu speelt hij in Monster behalve akoestische gitaar ook op de cajunfiddle.

De band is recent begonnen aan een toernee langs intiemere concertzalen, en overal waren de reacties lovend:
“Genoten, beestachtig goed!”

De rode draad in deze nieuwe voorstelling begint met de geschiedenis van Franse gelukzoekers uit 1600 naar Canada. Verteld en gespeeld wordt hoe die emigratie tijdens de Gouden Eeuw leidde tot vrolijke cajun en dampende zydeco in Louisiana, en hoe vandaag de dag uit die stijlen weer een nieuwe smeltkroes-muziek is voortgekomen.

Op het voornamelijk uit eigen composities bestaande repertoire staat allereerst Louisiana blues, in de geest van de legendarische zwarte accordeonist Clifton Chenier. Vaak zijn die nummers opzwepend, dan weer vervloeiend naar mysterieuze moerassferen, en altijd met heerlijk variërende ritmes. Verder zijn emotionele bluesballads te horen, en snuifjes Texmex. De rode draad eindigt met de nieuwste song van Henk de Kat over zijn zoektocht (met hulp van de leden van Ladysmith Black Mamboza) naar een ‘verdwenen’ Zuid-Afrikaanse jive-accordeonist.

Kortom, een prachtconcert waar je echt bij moet zijn, met: 

Ferdinand Bakker – akoestische gitaar, cajunfiddle
Jeroen Elfferich – zang, drums
Henk de Kat – zang, accordeon met ook versterkte baskant
Hans de Vries – zang, bluesharp, wasbord, voodoo stick