Lezing twee-delig SIXTIJNSE KAPEL door ARNOLD BEUGELSDIJK

Workshop op verzoek
Aanvang 19.30 uur (tot ca. 22.30 uur)
Kosten € 40,00 voor 2x (incl. koffie/thee)
Aanmelden: arnoldbeugelsdijk@gmail.com 06-41720276

 • GESCHIEDENIS EN FUNCTIE SIXTIJNSE KAPEL.DE OPDRACHTGEVER.
  WELKE KUNSTENAARS HEBBEN KUNSTWERKEN VOOR DE SIXTIJNSE KAPEL GEMAAKT.
  DE WANDKLEDEN VAN RAFAËL.
  WELKE THEMA’S SCHILDERDE MICHELANGELO.
  UITGEBREIDE INFORMATIE OVER DE PLAFONDSCHILDERING EN HET LAATSTE OORDEEL.
  WELKE SCHILDERTECHNIEK GEBRUIKTE HIJ.
  RELIGIEUSE BEZWAREN IN TIJD VAN DECONTRAREFORMATIE.
  SCHOONMAKEN OF RESTAUREREN.

De Sixtijnse Kapel is, als geheel, waarschijnlijk het meest opmerkelijke meesterwerk van de renaissancekunst. De Sixtijnse Kapel heeft vele verhalen te vertellen, waarvan de meeste in verband staan met een kunstenaar die hier in totaal ongeveer 12 jaar heeft doorgebracht: Michelangelo Buonarroti. Hij beschilderde op 33- jarige leeftijd het plafond en hij was 61 jaar toen hij begon met Het Laatste Oordeel op de muur boven het altaar. Zijn geniale verteltrant, uitgevoerd in eigenzinnige vormen, is allemaal te zien in deze wereldberoemde kapel in Rome.

De wanden van de Sixtijnse Kapel bestaan uit drie ringen: onderaan wandkleden ontworpen door Rafaël met scènes uit de Evangelies en Handelingen.
In het midden fresco’s met scènes uit de levens van Mozes en Jezus.
En op de bovenste ring zijn 32 pausen geschilderd.

In het middendeel van het plafond schilderde Michelangelo negen scènes uit het boek Genesis, het eerste boek van de Bijbel en aan weerszijden van het plafond Bijbelse profeten en Sibillen.

De naakten hebben bijna allemaal zeer gespierde lichamen. Daarmee stelde Michelangelo het ideale lichaam, dat hij zag als hoogtepunt van de schepping, centraal in het fresco. God had de mens immers naar zijn evenbeeld geschapen. Door zijn talent, verbeeldingskracht en anatomische kennis wist Michelangelo alle emoties die het lichaam kan uitdrukken, overtuigend weer te geven.

De Sixtijnse Kapel wordt vooral bezocht vanwege de beroemde schilderingen van Michelangelo, maar u maakt ook kennis met de kunstwerken op de muren, met schitterende fresco’s van beroemde schilders als Botticelli, Perugino en Signorelli.

De lezing wordt ondersteund door veel beelden waardoor de kunst in de Sixtijnse Kapel een onvergetelijke indruk bij u zal achterlaten.

Iets over Arnold zelf:
BEELDEND KUNSTENAAR EN FOTOGRAAF
   www.abeugelsdijk.nl

Arnold kan ontzettend boeiend vertellen en geeft al jaren diverse lezingen over beeldende kunst, workshops voor scholen,  particulieren, bedrijven en organisaties. Ook geeft hij regelmatig rondleidingen langs beelden in de openbare ruimte in Westland.

Zijn eigen werk varieert van herkenbaar tot abstract, van zwart/wit tot kleur. Hij maakt naast fantasievol werk, landschappen, etsen, modeltekeningen en portretten. Combineert vaak div. technieken.

Reist regelmatig door Frankrijk, Engeland en Italië om daar “en plein air” te werken. En is altijd op zoek naar de kunst van vroeger en nu!     Naast zijn vrije werk maakt hij ook werk in opdracht.

Arnold heeft beelden gemaakt voor de openbare ruimte maar ook muurschilderingen. Samen met een schrijver is een boek uitgegeven met 60 foto’s en gedichten over het Westland.

Zijn werk is aangekocht door Kunstuitlenen, gemeentelijke overheid en particulieren in binnen- en buitenland.

Hij is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.